|
||
|
||
Piperøyking
krever og tilbyr din oppmerksomhet, klarhet og ro. Dette er en del av nytelsen for meg. Vær også oppmerksom når du skaffer deg pipetobakk slik at du ikke ender opp med en surklete grøt i pipa. Finn dine egne tobakker. Gode pipetobakker selges idag ikke på supermarkeder. Det er mange måter å røyke en pipe på. Den rolige er ofte den beste. Her er noen andre tips jeg har hatt nytte av: |
|
|
1. INNRØYKING |
Alle piper trenger et
beskyttende lag av kull fra bunnen og opp som hindrer gjennombrenning. Slik kan du røyke inn et slikt lag: 1. De 10 første pipestoppene røykes med halvfullt tobakkskammer. 2. De 10 neste med 3/4 tobakksmengde. Under denne prosessen røyker du ekstra rolig og til bunns. Unngå vindtrekk og tobakk som brenner ekstra varmt (som for eksempel rulletobakk.) Dersom du merker en treaktig smak, stopp umiddelbart og la pipa kjølne. Treet er da i ferd med å ta fyr og du kan skade eller i verste fall ødelegge pipa. Merk deg at disse første pipestoppene gir varmere røyk og skarpere smak, noe som kan "bite" deg i tunga. |
|
2. STOPPING |
Riktig
stopping sikrer at pipen ikke slukker. Tobakken pakkes løsere i
bunnen og hardere på toppen. Fuktigere tobakk stoppes løsere
enn tørrere tobakk. Prøv deg frem. For løs stoppet
pipe slukker lett, for hard stoppet pipe er tung å røyke
og blir ofte "surklete". Underveis i røykingen trenger man svakt å flate ut askelaget på toppen med pipeverktøyet - dette sikrer god forbrenning. Gjerne 2-4 ganger underveis i pipen. |
|
3. TENNING |
Bruk
fyrstikker eller gassligther. Sørg for at hele tobakksflaten tennes.
Ta noen rolige drag mens du tenner. Noen lar den første ilden slukke før de trykker ned tobakken i pipa, for så å tenne på nytt. Prøv deg frem. |
|
4. RØYKING |
Piper
røykes roligere enn sigaretter. Dette sikrer at tobakkssmaken blir
tydeligere og du unngår at røyken svir på tungen. Innhalering
er ikke nødvendig for å få frem smaken. Når røyken
siver opp fra pipen i en tynn strek, antyder dette en rolig røykestil. Altså en munnfull smak framfor et magadrag. |
|
5. RENSING |
For
å unngå sur pipe er det best å røyke tobakken
helt til bunnen. Derfor bør du beregne tobakksmengden utfra den
tiden du har til rådighet. Når pipen er helt tom, kan pipen
snus på hodet og tømmes for aske med et par lette fingertapp
mot bunnen. Unngå å bruke pipen som hammer, jeg har selv brukket en pipe
på den måten. En annen måte å ødelegge en pipe er å forsøke å ta av et
godt tilpasset munnstykke før pipa er kald. I verste fall kan da pipestilken
brekke. Dette gjelder særlig mindre piper med tynne stilker. Av og til må røykkanalen utvides med et pipeverktøy. Tørk av pipeverktøyet på papir. Bruk piperensere: Trekk gjennom fra den rene mot den skitne delen av munnstykket. Bruk tørkepapir. Rens tilslutt røykkanalen i pipehodet. |
|
6. VEDLIKEHOLD ![]() |
Godt
vedlikehold påvirker smaken direkte. Jeg bruker servietter og piperensere
for å sikre et godt resultat. Forkulling innvendig skaper etterhvert
et tykt uregelmessig lag. Denne bør formes med en pipekniv eller
en profilfres. Hinnen bør være omtrent 1 mm tykk.
Pass på at den ikke fjernes helt eller blir uregelmessig. En kniv med for spiss tupp vil lett skade pipen. Misfarging på munnstykker av hardgummi / ebonitt kan - i et tidlig stadium - renses ved å bruke et spesialmiddel for munnstykker. Dette kan kjøpes enten hos Sol cigar Co AS eller M.Sørensen i Bergen. Pastaen påføres og virker i et minutt. Deretter gnikker man iherdig med en ren klut. Dette gjentas til man er fornøyd. Dersom misfargingen sitter dypt, vil ikke pastaen virke. Da må man pusse munnstykket med fint slipepapir og avslutte med å polere. Standard poleringsvoks for tre og metall fra jernvarehandelen gir et godt resultat. |
|
7. HVILE | Piper har godt av å kjøle seg og tørke godt mellom røykingen. Et par piper som veksles på gjør dette lettere. | |
8. VELG DIN TOBAKK
|
Mine
favoritttobakker består av rene
virginia
blandinger med ulik grad av fermentering. Prøv for eksempel gul
Capstain, Erinmore mixture, My Own Blend nr.100, W.Ø. Larsen Selected
Blend No. 50 eller nr.222, Mac Barens Virginia Flake eller Mac Barens
no.1. Disse er ikke alltid så lette å få tak i. Du kan eventuelt be din
lokale tobakkskiosk bestille dem for deg. Disse tobakkene gir litt varm
røyk. Prøv Dunhills Royal Yacht mixture, Davidoffs Flake Medallions eller Rattrays Marlin flake dersom du vil oppleve en kjølig virginiatobakk. De mest
utbredte pipetobakker synes å være de
aromatiske
og sausede tobakker. Jeg vil ikke anbefale å begynne med de mest
sausede tobakkene (feks. Mac Barens Mixture eller Borkum Riff Whiskey).
Disse gir lettere surkling i pipa og har mest smakstilsetninger i tillegg
til tobakksblader. Rulletobakk
er finere kuttet og gir en varmere røyk i piper som ofte "biter"
deg i tunga. |
Mer om pipetobakk |
9. VELG DIN PIPE |
For
de fleste er det utseendet/designet som teller når man kjøper
pipe. Dette er helt greit dersom du tar et par ting med i betraktning: Av tekniske årsaker holder jeg meg unna de aller billigste pipene. Disse har ikke alltid gode røykeegenskaper. En vesentlig detalj kan du likevel sjekke selv: Påse at røykekanalen treffer akkurat i flukt med bunnen av tobakksillegget. Er røykkanalen for høyt boret, samles væsken fra tobakksbladene seg, og pipa blir sur. Dessuten bør du påse at tilpasningen mellom munnstykke og hodet er godt. Jeg pleier å holde pipa med fingrene mens jeg røyker den fremfor å bruke tennene. Men dersom du ikke gjør dette bør du vurdere vekten på pipa. Du bør også vurdere størrelsen på tobakkskammeret utfra hvor lenge du pleier å sitte med din pipe. Jeg blir ofte "forsynt" lenge før jeg er i bunnen av en pipe med stort kammer. Derfor velger jeg en mindre pipe, eller en pipe med lite tobakkskammer. |
Essensiell
guide til pipens historie |
|
||
10. ETIKETTE |
Jeg
liker å tro at piperøykere bryr seg like mye om hva de røyker
som de bryr seg om andre. Røyking er et personlig valg og jeg prøver
å la det være slik for omgivelsene også.
Nyt din pipe. |
litteratur & linker
|
|
||
|
||
www.tabago.no |